04 juni 2010

Hvordan var New York?

New York er noget totalt andet end sidste gang, jeg besøgte den. Ikke fordi den har ændret sig markant, men fordi jeg ser noget andet af den nu, end jeg gjorde sidst jeg var her. Så hvordan var New York?

Makes no sense! Hvordan var Chinatown? Hvordan var Williamsburg? Hvordan var East Village? Hvordan var Chelsea, Meatpacking, Brooklyn Heights? Det er spørgsmål, der giver mere mening. De enheder, man identificerer sig efter, særligt her i byen, er langt mindre end løst forbundne sociale megastrukturer som New York, USA, DK osv. postuleret af diverse guidbøger.

Det er egentligt en triviel konstatering, for er det ikke også sådan alle andre steder, København, Danmark m.v.? Jo, det er, men det er bare som om, det fremgår meget tydeligere herovre. Der bor 150.000 kinesere og andre asiater i Chinatown, og vores nærmeste association, da vi gik derovre, var Hanoi! To gader længere nede, var vi i financial district downtown - og i en anden verden. Vist er en person fra Østerbro mere tilbøjelig til at identificere sig som østerbroer end som en fra Amager, men springet er ikke langt - ikke som fra China Town til financial district, eller for at tage et mere beboelsestungt kvarter, east village, hvor vi bor nu.

New York er en komplet uhomogen by, hvor alting er tegnet hårdere op, og derfor virker den som et koncentrat og en tydeliggørelse af hvad en by er.


Ingen kommentarer: